Ognjevarne povezave z OBO FireBox

FireBox znamke OBO Bettermann je ognjevarna kabelska razdelilna doza, atestirana za ohranitev delovanja električnih naprav. Različne izvedbe doz FireBox omogočajo hitro in preprosto povezovanje varnostnih kablov in izvajanje odcepov ter v primeru požara ohranijo delovanje pomembnih električnih sistemov do 90 minut.

Ohranitev delovanja električnih naprav in najvišja obremenitev

Ohranitev delovanja kritičnih električnih sistemov se zahteva v vseh zgradbah, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, npr. v bolnišnicah, hotelih, podzemnih železnicah ali predorih. Ohranitev delovanja je izpolnjena, če se napajanje kritično pomembnih električnih naprav in sistemov v primeru požara ne prekine. Na ta način lahko sistemi za zasilno razsvetljavo, prezračevanje in komunikacijo še naprej obratujejo in tudi evakuacijske ter reševalne poti ostanejo uporabne. Dlje ko ti tehnično pomembi sistemi ohranijo svoje delovanje, tem večje so možnosti preživetja.

Doza FireBox iz brezhalogenske termoplastične mase je del OBO-ve serije T, programa kabelskih razdelilnih doz, ki v sebi združuje številne prednosti. Med njih prištevamo tako visoko stopnjo zaščite do IP66 kot tudi visoko udarno trdnost do IK10 in visoko lomno trdnost. FireBox je preskušena in atestirana kot povezovalna doza za ohranitev delovanja električnih naprav po DIN 4102 del 12 v razredih od E30 do E90.

Ognjevarno ožičenje

FireBox je opremljena s priključno enoto s sponkami iz keramike, odporno proti visokim temperaturam, in omogoča priključitev bakrenih vodnikov preseka od 0,5 mm² do 16 mm². Keramična priključna enota preprečuje možnost kratkega stika, poseben nosilec pa jih pri visokih temperaturah varno zadrži v položaju, tako da na vodnike kablov ne morejo učinkovati dodatne natezne sile.

Nekatere izvedbe doz FireBox imajo notranji nosilec z varovalko, ločeno varuje vsak električni razvod. Kable je do posameznih požarnih odsekov možno speljati kot odcepe kar iz doze. Prav v velikih zgradbah ta prilagodljivi način napeljave močno zmanjša porabo materiala. V primeru poškodb zaradi požara se varovalka sproži in s tem zanesljivo prepreči učinkovanje kratkostičnih tokov. Nosilec varovalke se z vijakom preprosto pritrdi na pritrdilni pokrov. Na voljo je tudi ločeno.

Različne izvedbe

Na voljo so doze z mehkimi vtičnimi tesnili ali kot zaprte izvedbe. Tukaj je možna prosta izbira odprtine za uvod kabla. Pritrditev je možna ali prek zunanjih lukenj ali skozi dno doze z ognjevarnimi vijačnimi sidri.

Hiter pregled izvedb:

  • FireBox z vtičnim tesnilom in notranjim pritrjevanjem
  • FireBox z vtičnim tesnilom in zunanjim pritrjevanjem
  • FireBox z vtičnim tesnilom za podatkovno tehniko
  • FireBox v zaprti izvedbi

Doza FireBox se dobavi v celoti opremljena s priključno enoto in ognjevarnimi vijačnimi sidri. Ta vijačna sidra imajo atest za montažo v beton, zid, apneni peščenec in opeko. Posebej prirejena montažna plošča omogoča montažo kabelskih razdelilnih doz na bok kabelskih polic. Dodatni praktični detajl je pokrov doze FireBox, ki ga je s preprostim zasukom vogalnih zapiral za 90° mogoče hitro pritrditi.

Nadaljnje informacije

FireBox – Večstranske rešitve za protipožarno preizkušene povezave
Razdelilne doze v pregledu